Cuma , 14 Aralık 2018
Sponsorlu Baglantilar

Böbrek Hastalıklarında Beslenme


Böbrek hastalıklarında diyet, belirtileri denetim altına almak ve komplikasyonların ortaya çıkmasını engellemek için yapılan tıbbi tedaviyi tamamlar. Örneğin peynir, yumurta, kırmızı et gibi hayvansal kaynaklı proteinlerin daha az yenmesi ve alkol, çikolata gibi yiyeceklerin kısıtlanması vücutta azotlu artıkların oluşumunu azaltmak açısından önem taşır.

Besinler sindirim kanalından emildikten sonra karaciğerde besleyici ve enerji verici maddelere dönüştürülür. Vücutta oluşan ve biriktiğinde zararlı olabilecek metabolizma araklan ve zehirli maddeler böbrekten idrar yoluyla dışarı atılır. Çeşitli böbrek hastalıklarında yenebilecek ve yenmemesi gereken besinlere ilişkin bilgi vermeden önce böbreklerin işleyişi üzerine bilgi vermek yararlı olacaktır.
Böbrekler nefron adı verilen işlevsel bilimlerden oluşur. Her bir nefron iki işlevsel yapıyı içerir: glomerül (kılcal damar yumağı) ve borucuk. Glomerülde su ve öteki maddelerin süzülmesiyle oluşan idrar borucuğa geçer. Borucuğun çevresindeki hücreler glomerülden süzülen ve vücut için gerekli olan bazı maddelerin geri emilerek böbrek damarlarına geçmesini sağlar; bu sırada glomerülden süzülmemiş olan bazı gereksiz maddeleri de borucuğun içine vererek idrarın son halini almasına katkıda bulunur. İdrar, her bir nefrondan gelen borucuklann birleşmesiyle oluşan daha büyük çaptaki borucuklann açıldığı böbrek havuzunda son halini alır, buradan idrar borusuna geçtikten sonra idrar kesesinde birikerek uygun ortamda dışan atılır.

Bir yorum


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/genelsag/public_html/wp-content/themes/yeni-genelsaglik/comments.php on line 21
  1. Böbrek hastalıklarının az yemek yemek ve az su tüketmekten kaynaklandığını okumuştum. Dolayısıyla insanın düzenli ve dengeli beslenmesi çok önemli.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Reklam Gizlilik Politikası
GenelSaglik.Gen.TR - Genel Sağlık Bilgileri, Sağlıklı Yaşam